Doğa Harikası Kelebekler Vadisi
Doğa Harikası Kelebekler Vadisi
Rota Senin
Babadağ’ın eteklerindeki Kelebekler Vadisi, sahip olduğu endemik türleri nedeniyle 1995 yılında birinci derecede doğal sit alanı ilan edilen harika bir koydur. Ölüdeniz beldesi sınırlarında bulunan ve yapılaşmaya neyse ki kapalı olan Kelebekler Vadisi, 450 metre yüksekliğindeki tepelerin arasında kalmış gizli bir cennet. World Heritage Foundation tarafından, dünya üzerinde korunması gereken 100 dağdan biri olan 1950 metre yüksekliğindeki Babadağ‘ın eteklerinde bulunan vadinin turkuaza çalan denizi ve yemyeşil bir doğası bulunuyor.
Kelebekler Vadisi, barındırdığı 70’in üzerinde kelebek türü neticesinde bu ismi almıştı. Özellikle üst kanatlarında siyah üzerine beyaz şeritleri olan kaplan postuna benzer yapısıyla kaplan kelebeği, oran olarak Fethiye’de ve Kelebekler Vadisi’nde diğer kelebeklerden daha çok sayıda bulunuyordu. Ancak artık bu kelebeklerin sayısı yok denecek kadar az, iklim değişikliği mi dersiniz, insanların doğaya müdahale etmesi mi dersiniz artık, orasını bilemem. Lakin tek bir kelebek dahi görebileceğinizin garantisinin olmadığını söyleyebilirim. Vadiyi gezmek ve 1,5 saatlik yorucu bir tırmanışın ardından (bunun geri dönüşü de var) su akıntısını görmek için insanlardan 6TL almaya başlamışlar. Kelebek Vadisi şartlarında düzelmenin aksine kötüleşme olduğunu görünce bu 6TL ne için alınıyor, insan merak ediyor.
Kelebekler Vadisi tarihi hakkında bilgi:
Kazılar sonucu MÖ 4. yüzyıla tarihlenen bazı buluntular olmuş burada. Kelebekler Vadisi’nin gerisindeki köyde. Perdicia adlı bu yerleşim yerinde, o zamanlar Faralya olarak anılan köy bugün Uzunyurt olarak değişmiş. Kaynağı Faralya Köyü’nde bulunan bir şelale de vardır Kelebekler Vadisi’nde. 50 metre yükseklikten dökülen, çok da ihtişamlı olmayan bu şelaleye gitmek için uzun ve yorucu yollar aşmanız gereikyor. Zaman zaman tırmanış da yapmanız gereken yolu rehber eşliğinde katetmeniz sizin faydanıza. Terlik yerine kesinlikle iyi bir trekking ayakkabısı olmalı ayağınızda. Terlik yüzünden kayıp düşenlere ve yaralananlara sık sık şahit oluyoruz haberlerde.
Kelebekler Vadisi’nin denizi nasıl?
300 metre uzunluktaki bir plaja sahip olan Kelebekler Vadisi’nin denizi eskiden güzeldi, sahili de fena değildi. Ama şimdi yoğun dönemlerde adeta bir tekne limanı gibi duruyor.
Kelebekler Vadisi’nde nerede kalınır?
Kamp ve doğa turizminin adreslerinden biri olan Kelebekler Vadisi’nde çadır kampı yapmak mümkün. Şehir hayatında göremediğimiz yıldızları görmek ve doğanın tam ortasında önünüzde deniz, arkanızda koskoca dağların olduğu bu bölgede kamp yapmanın maliyeti biraz abartılı geldi bize. Kelebekler vadisi kamp ücreti yaz sezonunda 100TL, iki kişi bir çadırda konaklamak isterseniz geceliği 200TL. Çok hoş değil mi? Normal bungalovlar 120TL ve içinde duş ve tuvalet olan lüks bungalovlar 150TL. Bu fiyatlara kahvaltı ve akşam yemeği de dahil. Kendi çadırınız yoksa, işletme hazır kurulu çadırları size fiyata 10TL daha ekleyerek tahsis edebiliyor. Bu seçenekler haricinde Kelebekler Vadisi’nde ücretsiz kamp mümkün değil.
Kelebekler Vadisi’nde konaklama ücretleri pahalı geliyorsa kaya tırmanışı sonrası karşınıza çıkacak pansiyonlardan faydalanabilirsiniz. Faralya Köyü’ndeki pansiyonlarda ya da çadır alanlarında, bunlara ek olarak yukarıdaki araç yolunun çeşitli yerlerinde Kelebekler Vadisi mükemmel manzaralar sunuyor. Faralya Köyü’ndeki oteller ve pansiyonların bir kısmı çadırlar için alanlar açmış durumda. Ancak Kelebekler Vadisi’nin turizm gücünden yararlandıkları için fiyatlar burada da yüksek. Örneğin; George House Faralya‘da akşam yemeği ve kahvaltı dahil çadır alanı ücreti sezonunda kişi başı 55TL, bungalov evlerde konaklamanın ücreti ise kişi başı 70TL. Çadır başı 40TL veren bizim gibi bünyeler için biraz ağır bir ücret. Kampa ücret ödemek istemezseniz de ormanda herhangi bir yere kamp kurabilirsiniz.
Kelebekler Vadisi nerede ve nasıl gidilir?
Kelebekler Vadisi’ne ulaşım Ölüdeniz’den kalkan tekneler ile sağlanıyor. Arabayla gitmek isterseniz dahi, çok dik ve tehlikeli patikalardan yürümek zorunda kalacağınızdan, yine de tekne ile ulaşmanızı öneririm. Ölüdeniz sahilin 50 metre gerisinde, günlüğü 5-10 TL arası fiyatı olan otoparklara arabanızı park edebilirsiniz. Ölüdeniz’den 11:00, 12:30, 14:00, 15:00 ve 18:00 saatlerinde kalkan, üzerinde Butterfly Valley Kelebekler Vadisi yazan tekneyi tercih edebilirsiniz. Kişi başı 20TL ücret karşılığı sizi Ölüdeniz’den, yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta olan Kelebekler Vadisi’ne 30 dakikada götürüyor. Biletinizi kaybetmediğiniz takdirde Kelebekler Vadisi’nden 09:30, 10:30, 13:00, 14:00 ve son sefer olan 17:00 saatlerinde ücretsiz olarak alındığınız yere bırakılıyorsunuz.
Kabak Koyu’ndan Kelebekler Vadisi’ne ulaşım için de yine Kabak Koyu’ndaki tekneleri kullanabilirsiniz. Tekne görmezseniz de, çevrede mutlaka tekne sahiplerinin numarasını görürsünüz. Bu, Kelebekler Vadisi’ne gitmek için bir çözümdür. Gideyim de bir iki saat sonra döneyim diyebilmek için diğer yolcuların da sizinle aynı şekilde düşünebileceği bir orta yol bulmanız gerekiyor.
Kelebekler Vadisi’ne en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı‘dır. Dalaman Havaliamı’ndan Kelebekler Vadisi’ne ulaşım için yine önce Fethiye otogara, otogarın önünden geçen dolmuşlarla Ölüdeniz’e, oradan da tekneler vasıtasıyla Kelebekler Vadisi’ne ulaşabilirsiniz. ‘ Aracınız varsa Faralya’ya kadar gidip zorlu bir tırmanış sonucunda kendinizi Kelebekler Vadisi’nin sahilinde bulabilirsiniz. Ama çok riskli olduğundan tekne ile geçmenizi öneriyoruz. Dilerseniz Ölüdeniz’den kalkan tekne turları ile Kelebekler Vadisi’nin de içinde olduğu birkaç koya günübirlik gezebilirsiniz. Ölüdeniz’de günübirlik tekne turlarının fiyatı 40TL, düşündüğünüzde pek de mantıksız değil.
Doğa Harikası Kelebekler Vadisi
Rota Senin